Voor alle informatie en al uw vragen over zeep


Hoe maak je zeep?

(Bronnen: https://zeep.vanderleden.com/zeepmaken.php en document: Hoe maak ik zeep? Door expert Linda.)

 

Op deze pagina leggen we uit hoe je zeep kan maken op de Cold Process (CP) manier. We laten je ook kort zien hoe ze zeep maken in de fabrieken. Dit laten we je zien met een filmpje.

 

Als eerste leggen we je uit hoe je zeep maakt op de Cold Process (CP) manier. Op deze manier hebben jou opa en oma waarschijnlijk ook hun zeep gemaakt. Dit is al heel oud en wordt al heel lang zo gebruikt.

Wat je nodig hebt?

Ingrediënten:

20 gram kokosolie

3,4 gram Natriumhydroxide

9,1 gram gedemineraliseerd water

Materialen:

Weegschaal

Maatbeker

Roerstaaf / lepel

Thermometer

Bekerglas 250 ml

Mallen

Oven

 

Je kan op veel verschillende manieren zeep maken met verschillende soorten ingrediënten. Alle recepten die er zijn lijken veel op elkaar en het heeft allemaal een beetje hetzelfde effect. Maar er zijn verschillen tussen bijvoorbeeld het vet wat er gebruikt wordt. Zeep kan bijvoorbeeld gemaakt worden met kokosolie, olijfolie, rundervet of zeep op bijvoorbeeld een vegetarische manier.

 

Het proces

Allereerst gaan we de natronloog maken. Meet de juiste hoeveelheid korrels af en doe deze voorzichtig in het koude water. Nu even roeren want de korrels hebben de neiging om te klonteren. Je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt.

Nu moet je goed doorroeren totdat de korrels opgelost zijn. We laten de oplossing even met rust zodat het af kan koelen.

 

Meet de kokosolie af en doe deze in een bekerglas. Laat de inhoud langzaam warm worden. We willen dat de natronloog en het vet dezelfde temperatuur hebben, zo'n 50 °C. Doe rustig aan, want je zal merken dat het vet veel eerder warm geworden is dan dat de natronloog is afgekoeld.

 

Oké, nu zijn beide oplossingen van dezelfde temperatuur en helder. Pak je roerstaaf of lepel, en giet, terwijl je roert, de natronloog langzaam in je bekerglas met kokosolie. Je zal al gelijk zien dat de oplossing troebel wordt. Dat zijn je eerste sporen van zeep!

Op dit punt kan je de staafmixer gebruiken om de zeep in beweging te houden. Door gebruik te maken van een staafmixer wordt het verzepingsproces flink versneld.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een lepel gebruiken. Als je dat doet blijf dan ongeveer 1 uur lang roeren. Het is dan de bedoeling dat je het eerste uur sowieso goed doorroert om daarna eens in de tien minuten flink door de roeren.

 

Na ongeveer een kwartier, of een uur als je lepelt, wordt het mengsel dik. Het mengsel is nu klaar om in de mal te worden gegoten. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel een streep door te trekken. Blijft die streep een tijdje zichtbaar dan is ie goed. Dat heet tracing, heel lelijk vertaald als 'nasporen'.

 

 

Nu moet je de zeep langzaam laten rijpen.

Het is nu ook de juiste tijd om je geurtjes, kleurtjes, kruidjes of andere geur en kleur stoffen toe te voegen.

 

Nadat je dit hebt gedaan giet je het zeeppapje in je mal en wacht je vervolgens totdat de zeep hard / taai wordt. Dit kan een dag duren, maar ook drie dagen.

Is de zeep hard / taai geworden dan kan je hem uit de mal halen om de zeep nog een week of drie tot zes te laten rijpen . Dit is om de zeep te laten drogen en de chemicaliën de tijd te geven om helemaal te reageren. Bovendien zal de zeep nog harder worden omdat het water langzaam verdampt.

 

Je kan ook nadat je de zeep in de mallen hebt gedaan de zeepjes in de oven zetten op zo’n 85 graden. Afhankelijk van je recept duurt het een half tot heel uur voordat je zeep klaar is. Je zal zien dat je zeep vanuit een vla-achtige face langzaam een vaseline-fase / gelfase ingaat. Als alles vaselineachtig is, is de verzeping klaar. Het is belangrijk dat als je zeep in de oven staat je er nog wel regelmatig doorheen roert. Ook moet je zorgen dat je zeep niet te warm wordt, dan gaat het schuimen en schuimt het de pan uit en je oven in. Als je er af en toe door heen roer, voorkom je dat en kun je je goed bijhouden hoe het gaat.

Als je het op deze manier doet kun je je zeep nadat je het uit de oven hebt gehaald en hebt laten afkoelen meteen gebruiken.

 

Hoe gaat het in de fabrieken?

(Bron: beeldbank)