Voor alle informatie en al uw vragen over zeep


Wat hebben de kringlopen met zeep te maken?

 

Zeep, een product wat we allemaal (dagelijks) gebruiken, en de kringlopen waar we allemaal onbewust elke dag mee te maken hebben. Op het eerste gezicht lijken die twee dingen niks met elkaar te maken te hebben, maar ze hebben een paar dingen gemeen. Wat die dingen zijn, lees je in deze conclusie.

Zeep is niet heel goed voor het milieu. Er zitten verschillende stoffen in, die veel invloed hebben op het milieu. Zo heeft bijvoorbeeld (palm)olie veel invloed op de ontbossing, dit komt omdat er landbouwgrond nodig is om dit te verbouwen en om die grond te krijgen worden er veel bomen gekapt en tegelijkertijd dus ook leefgebieden van verschillende organismen verstoord.

Daarom is het ook beter om blokken vaste zeep te gebruiken, in plaats van flessen vloeibare zeep. Niet alleen omdat deze makkelijker vervoerbaar zijn, maar ook zeker omdat dit duurzamer is in het gebruik. Vloeibare zeep pak je al gauw onbewust te veel, en voordat je het weer is de fles leeg. Ook zitten er minder chemische stoffen en parabenen in vaste zeep en is de verpakking milieuvriendelijker.

Toch heeft zeep op elke kringloop zijn eigen effect. Bij de waterkringloop wordt het water uit verschillende waterbronnen gehaald, de belangrijkste bron is de zee maar er wordt ook water verdampt uit bijvoorbeeld meren, rivieren, planten en bomen. Door zeep wordt het water een beetje vervuild, door bijvoorbeeld het schuim wat er ontstaat. Vervuild water verdampt minder goed, en als er dus zeep in het water zit zal er minder water verdampen en zullen er uiteindelijk minder wolken ontstaan en zal er minder neerslag vallen. Dit is niet goed voor het milieu, er zullen dan bijvoorbeeld minder planten, bomen en andere dingen groeien en ook zullen sommige gebieden nog erger uitdrogen. Maar dit zal alleen gebeuren als er opeens een stuk meer (milieuonvriendelijke) zeep gebruikt gaat worden. De meeste zeep wordt de laatste tijd namelijk zo gemaakt dat het sneller afbreekt en minder schadelijke stoffen afgeeft.

Op de zuurstofkringloop heeft zeep weer een ander effect. Bij de fotosynthese, die ook plaatsvindt bij de zuurstofkringloop, is water nodig. Als dit water door zeep vervuild raakt, zal de fotosynthese minder goed plaatsvinden. Het zou kunnen dat het proces langzamer gaat of dat er minder zuurstof en voeding voor de plant zou worden gemaakt. Het is in ieder geval niet goed voor de zuurstofkringloop…

Op de koolstofkringloop heeft zeep wel een groot effect. Dit komt niet echt letterlijk door de zeep maar eerder door de productie van de zeep. De koolstofkringloop liep helemaal goed en er was nergens een te veel aan, tot dat er fabrieken kwamen omdat wij, de mens, energie en producten nodig hadden. Een van die producten is bijvoorbeeld zeep, bij de productie hiervan in de fabrieken komen er verschillende stoffen vrij, een stof hiervan is CO². Een teveel aan die CO² erg slecht voor de koolstofkringloop, de kringloop kan de hoeveelheid CO² niet aan, daardoor komt er meer CO² in de lucht en wordt het broeikaseffect verergerd. Dat is erg slecht voor het milieu!

Op de stikstofkringloop heeft zeep het kleinste effect. Zeep heeft eigenlijk weinig tot niets te maken met de stikstofkringloop.

Zeep heeft best wel veel te maken met de kringlopen. Zeep heeft vooral veel negatieve invloed op de kringlopen. Het zorgt voor meer vervuiling en is niet goed voor het milieu!