Voor alle informatie en al uw vragen over zeep
Effect van zeep op het milieu
Wat heeft zeep voor effect op de vervuiling van het milieu?
In de vorige hoofdstukken kon je al lezen over wat zeep is, hoe je zeep maakt en wat de functies en werkingen van zeep zijn. In dit hoofdstuk kan je lezen over het effect van schoonmaakmiddelen, cosmeticaproducten en zeep op het milieu.
Schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten
Veel van de schoonmaakmiddelen die wij gebruiken zijn niet goed voor het milieu. We zijn eraan gewend geraakt dat alles gewoon bij de supermarkt gekocht kan worden. Het is normaal voor ons dat we deze milieuonvriendelijke spullen gebruiken. Bij het gebruik van deze middelen hebben we niet door dat het niet goed is voor het milieu en onze gezondheid. In veel schoonmaakmiddelen zitten chemische, agressieve stoffen. Deze stoffen zijn onder andere slecht voor de huid, luchtweg en de ogen. Goed is schoonmaken dus niet voor je gezondheid.
De verschillende schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten hebben allemaal hun eigen effect op de vervuiling van het milieu. Er komt bijvoorbeeld door spuitbussen meer smog, dit is vervuilde lucht die een (grijze) mist over het land kan leggen. Smog is slecht voor de gezondheid in een land.
De spuitbussen met deodorant en haarlak zorgen voor de meeste uitstoot in drijfgassen en oplosmiddelen. Dan heb je ook nog andere producten die niet goed zijn voor het milieu, zoals zeep, crèmes, lippenstift en meer. In deze producten zit het vet van de oliepalm als basisingrediënt. Palmolie is van zichzelf niet milieuonvriendelijk, maar om de palmolie te telen is er landbouwgrond nodig. En omdat we die grond nodig hebben, worden er verschillende stukken land helemaal ontbost, dit gebeurt met name in het zuidoosten van Azië.
Ook komt bijna elk schoonmaakmiddel of verzorgingsproduct, zoals shampoo en tandpasta, na gebruik via het afvalwater in het milieu. En hoewel veel mensen verwachten dat die stoffen dan tot milieuproblemen leiden, is dat niet echt het geval. De installaties voor waterzuivering verwijderen namelijk de meeste stoffen uit het rioolwater, zodat die niet of nauwelijks in het oppervlaktewater komen. Maar van sommige slecht afbreekbare stoffen uit verzorgingsproducten is het onduidelijk of en in welke hoeveelheid, ze terecht komen in het oppervlaktewater.
Schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten zijn dus niet heel goed voor het milieu. Er zijn merken die zeggen dat ze natuurlijk en plantaardig zijn, maar vaak zijn deze merken niet helemaal natuurlijk of/en plantaardig. Ze gebruiken vaak maar een aantal natuurlijke producten. Dit is al een stap naar de goede richting. Het voordeel van het gebruik van planten als grondstof is dat deze hernieuwbaar zijn en daardoor niet opraken in tegenstelling van, een product dat we op dit moment nog vaak gebruiken, aardolie. Aardolie raakt, zoals we in het vorige thema (Energie) behandeld hebben, uiteindelijk een keer op.
Zeep
Hierboven kon je al lezen over het effect van schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten op het milieu. In dit stukje kan je lezen over het effect van zeep op het milieu.
Zeep wordt ingedeeld bij de anionogene oppervlakteactieve stoffen. Dit betekent dat ze te veel worden gebruikt in onder andere schoonmaakmiddelen. De anionogene oppervlakteactieve stoffen zijn over het algemeen makkelijk afbreekbaar, en er zitten weinig schadelijke afbraakproducten in.
In zeep zitten wel dingen als palmolie, om palmolie te produceren is er landbouwgrond nodig, om deze grond te kunnen gebruiken worden er verschillende stukken land helemaal ontbost. Bij deze ontbossing worden er veel bomen gekapt, maar in deze bomen leven verschillende dieren en andere organismen. Die organismen moeten dan op zoek naar een nieuw leefgebied, maar hierbij sterven ook veel organismen die bijvoorbeeld niet op tijd weg kunnen komen tijdens het weghalen van de bomen, of omdat ze niet genoeg voedsel of water hebben. De ecosystemen raken door ontbossing in de war. Een ecosysteem is een geheel van planten, dieren, bacteriën en schimmels en het gebied waarin ze leven, zoals bijvoorbeeld een tropisch regenwoud of het waddengebied. De ontbossing van die verschillende gebieden is dus echt niet goed voor het milieu.
Maar aan (vaste) zeep zit wel weer een voordeel, het is beter als vloeibare zeep. Dit is eigenlijk vanwege de verpakking, de verpakking is bij vloeibare zeep vaak gemaakt van plastic en bij vaste zeep van karton of papier. Ook zitten er in vaste zeep meer conserveringsmiddelen (parabenen) en minder chemische stoffen in dan in vloeibare zeep. Ook gaan blokjes vaste zeep langer mee dan flessen vloeibare zeep, dat maakt vaste zeep dus ook duurzamer en kost het je op den duur een beetje minder geld. Ook qua vervoer is vaste zeep minder vervuilend voor het milieu, je kan namelijk meer eenheden zeep per keer vervoeren dan flessen vloeibare zeep. Ook worden er meer natuurlijke grondstoffen gebruikt in blokken zeep, het is ook productievriendelijker, en dan met name handgemaakte zeep, is een stuk productievriendelijker.
Over het algemeen is zeep dus niet heel schadelijk voor het milieu. Maar sommige producten die in de zeep verwerkt zitten, zijn wel schadelijk voor het milieu. Ook kan je beter vaste (blokken) zeep gebruiken, in plaats van flessen vloeibare zeep.